Hem

KAMPHAVET

Ann Britt och Björn Bergströms hemsida

Aktuellt
Nytt inlägg i Björns programmerarblogg
Webplatsen har hittills besökts gånger
Senaste uppdatering 2020-03-17

Om oss...

Inloggning
Du är utloggad
Logga in

Det här är vi ...

Ann Britt, Björn och hundarna

Ann Britt är född på Söder i Stockholm och växte upp i Johanneshov. Hon tog studenten 1968 som byggnadsingenjör och jobbade några år på en arkitektfirma i Stockholm. Studielusten förde henne sedan till KTH, där hon nästan hann bli arkitekt innan lusten gick över. Hon gifte sig 1972 med Hans Skånér och blev hemmafru. Familjen flyttade till Lövsta 1973, renoverade det gamla huset grundligt och samlade efter hand på sig ett antal hästar allt eftersom döttrarna Katja, Marja och Nina växte upp. Periodvis liknade Lövsta Lillskansen, med djur av alla de slag, som Ann Britt har ett enormt förråd av festliga historier om. Ni hittar en del av dem under Smått och gott - Ann Britts djurberättelser. Ann Britt tog också hand om fosterbarn under många år, femton stycken hann det visst bli, så när barnbarnen nu börjar komma är hon familjens obestridda expert på allt som rör små barn. 1996 gick Hans Skånér bort, så Ann Britt fick ändra det mesta i tillvaron. Hon blev lärarinna, fick ett nytt anfall av studielust och tog den officiella Montessorilärarexamen NAMEX, studerade pedagogik och svenska som andraspråk och jobbade som lärare i Kista Montessoriskola - med en daglig jobbpendling på 11 mil. Efter höstterminen 2007 tröttnade hon på att tillbringa tre timmar om dagen eller mer i bilen och slutade i Kista för att se sig om efter ett jobb på närmare håll. Det gick inget vidare med det - är man 60-plus blir man ju inte direkt överöst med jobberbjudanden. Sommaren 2010 fick det vara nog med trams från arbetsförmedlingen och Ann Britt pensionerade sig.

Björn är född i Brännkyrka församling och växte upp medan familjen flyttade runt i Stockholmsområdet för att till sist hamna i Nyköping, där han tog studenten 1965. Sedan ryckte han in på dåvarande Sjökrigsskolan i Näsby Park och blev efter tre och ett halvt års utbildning till sjöss och på skolbänken fänrik i Flottan. 1968 gifte Björn sig med sin klasskamrat Violet Seton från Björnlunda i Södermanland och fick så småningom sönerna Göran och Anders. Som sjöofficer tjänstgjorde Björn på ett antal olika fartyg, var lärare på Berga Örlogsskolor, seglade skrivbord på Marinstaben och tillbringade ytterligare 3 1/2 år på skolbänken i olika vidareutbildningar på Berga och dåvarande Militärhögskolan. 1979 blev Björn forskare på Försvarets Forskningsanstalt och tillbringade fyra år i framtiden. Flottan förlät honom inte riktigt detta, men örlogskapten i Flottans reserv fick han i alla fall bli. Sedan gick Björn vidare till civila jobb i försvarsindustrin och slutade sin yrkesverksamhet som konsult inom försvarssektorn. Björns första fru Violet gick bort 2001, han sålde sin villa i Barkarby, överlät gården i Södermanland till sönerna, flyttade till Kallhäll och träffade på Internet en viss Ann Britt Skånér i Rö.

Efter hand visade det sig att det var mycket som stämde: Vi är båda släktforskare, bokslukare, språkpoliser, naturälskare och fotografer. I maj 2003 gifte vi oss i Rö kyrka. Tillsammans har vi också blivit hembygdsforskare, teimportörer, farföräldrar, morföräldrar och husse & matte till Jack Russel-terrierna Zamba, Zalsa, Zelda och Zara. Vi bodde en tid i Kallhäll medan Ann Britt studerade på Lärarhögskolan, men i november 2004 lämnade vi Kallhäll, flyttade ut till Lövsta och blev Röbor. Omkring Lucia 2007 tog vi oss samman och ritade de första skisserna till hur vår internet-sajt kunde se ut och nu har Du kommit dit!

En del har ju hunnit hända på de här åren; vi har fått nio barnbarn, köpt och sålt en segelbåt, målat om hela huset, byggt en lekstuga och bildat en hembygdsförening. Vi har tyvärr också förlorat tre hundar, så att nu är bara Zara kvar, men så är det ju här i livet. 2012 blev vi också pensionerade "på riktigt" utan att märka av någon sysslolöshet. Vi har ju en hel del ogjort här på Lövsta och skall efterhand berätta om det i vår blogg och här på Kamphavet!

Uppdaterad 2019-08-26