Hem

KAMPHAVET

Ann Britt och Björn Bergströms hemsida

Aktuellt
Nytt inlägg i Björns programmerarblogg
Webplatsen har hittills besökts gånger
Senaste uppdatering 2020-03-17

Diverse - Norrlandsresan

Inloggning
Du är utloggad
Logga in

Semesterresa till Norrland 2008

Vi brukar varje år göra en resa och se oss om i trakter där våra förfäder bott - en "släktforskarresa". I år blev det Björns morfars mors och hennes anors trakter i Jämtland som var målet. På hemvägen passerade vi också Sollerön i Dalarna, där Ann Britt har haft släkt i nästan varje by. I bland har man tur och lyckas faktiskt lokalisera och fotografera ett hus släkten bott i och vid några tillfällen till och med träffa dittills okända släktingar; men viktigast är ändå att få en känsla för hur natur och bebyggelse såg ut där förfäderna levde. För oss roslagsbor är det inte så lätt att inse hur det kan ha varit att ha 4 mil till närmaste granne och 8 mil genom skog och över fjäll till kyrkan - man förstår sådant bättre när man varit där.

Här följer några av de 184 foton vi tog på resan.

Indalsälven

Indalsälven - Vi åkte över den ett otal gånger, den fanns överallt.

Utanede

Mitt på den jämtländska landsbygden (i Utanede söder om Bispgården) ligger ett minnesmärke över den thailändska kungen Chulalongkorn. Mycket märkligt!

Döda fallet

Döda fallet. Storforsen i Indalsälven dog efter en misslyckad vattenreglering på 1790-talet.

Ann Britt och Björn längst ned i Döda fallet

Här poserar vi längst ned i Döda fallet.

Ormsjöbron

Bron över Långselån, den nordligaste punkten på vår resa. Ån rinner ut i Ormsjön i Dorotea socken i Lappland. En av Björns förfäder, Johan Olsson Nyberg, som överlevde dödsmarschen över fjället 1719 (se nedan) blev den förste nybyggaren i dessa trakter.

Björnen

Mellan Norråker i Tåsjö socken och Harrsjön i Alanäs socken, precis på landskapsgränsen mellan Ångermanland och Jämtland, fick vi se den här nyfikna nallen. Resans höjdpunkt!

Harrsjön

Här nere i dalen ligger byn Harrsjön. Vägen slutar där.

Morfars syssling

Björn hittade en släkting i Harrsjön. Hans morfars syssling, visade det sig.

Ristafallet

Ristafallet i Indalsälven, nära Undersåker. Häftigt!

Utsikt över Ånn

Utsikt nordvästvart från Handöl i västra Jämtland, nära gränsen till Norge. Det bör vara Middagsfjällen man ser i bakgrunden över Ånnsjön.

Karolinergraven i Handöl

Minnesmärke över 600 karoliner som begravdes här i Handöl den 20 januari 1719. Sannolikt var en av dem Björns förfader Zackris Ingelsson Bolling, som var en av de 3000 av Armfelts karoliner som dog på fjället nyåret 1719. De flesta av dem ligger fortfarande kvar därute, i "Rangeldalen" vid norska gränsen, men om Zackris finns antecknat att han begravdes i Åre församling. Zackris son Ingel var också med, men överlevde för att bli sergeant. Han dog 1761 i Zackrisgården i Yxskaftkälen i Hammerdal, som hans son Zackris byggt.

Handölsforsen

Hängbron över Handölsforsen - man darrar litet i knäna när man ger sig ut över den rytande forsen.

Daniel Jonssons epitafium

Minnestavla i Mora kyrka över Daniel Jonsson från Bengtsarvet på Sollerön, född 1599, död 1664. Han deltog i 30-åriga kriget och avancerade till major och chef över Mora kompani av Dalregementet. Ann Britts farmors mormors morfars farmors mormors far.

Stuga i Bengtsarvet

Gammal stuga i byn Bengtsarvet på Sollerön.

Sidan uppdaterad 2008-06-18